18°C
11°C
Megosztás
Értékelés

A nagyszülők adta lehetőségek a nyári időszakban

0 értékelés
Értékeljen

Amikor szülőkké válunk, az nem csupán a mi életünket változtatja meg alapjaiban, hanem a saját szüleinkét is, akik ezzel nagyszülőkké válnak. Ők lesznek a gyereknevelésben a legfontosabb támaszaink, biztosak lehetünk benne, hogy rájuk mindig számíthatunk. A nagypapa és a nagymama számunkra is, és a gyermekünk számára is hatalmas kincs a családban.

Különösen igaz ez az állítás akkor, amikor a gyerkőcök nagyobbak lesznek, elkezdik az iskolát, és a hosszú nyári szünetben nehézségeket okozna a kicsik felügyelete. A legkézenfekvőbb megoldás a gyermekeket a nagyszülőkre bízni. Sok családnál - ahol a nagyszülők vidéken élnek - ez egyfajta nyaralással is felér. Melyik lurkó ne szeretne a városi hétköznapok után egy kis vidéki levegőt szívni, testközelbe kerülni a gyümölcsöskerttel és a háziállatokkal.

A közelebbi településeken élő nagyszülőkhöz akár többször is néhány napra, a távolabb lakókhoz egyhuzamban egy kicsit több időre is elengedhetjük a kicsiket. Ezek a vakáció legfontosabb élményei mind az unokák, mind a nagypapák és a nagymamák számára. Ha szüleink távolabb laknak, akkor a tanítási hónapokban jóval kevesebbet találkozhatnak egymással, ilyenkor azonban be lehet pótolni az elmulasztott napokat, heteket.

Merőben más a helyzet azonban akkor, ha ugyanazon a településen, esetleg csak néhány saroknyira élnek a nagyszülők. Ilyenkor egész évben rendszeresek lehetnek a találkozások, még közelebbi lehet a két generáció kapcsolata.

Gyermekeink és szüleink legyenek akár napi, akár csak szünidőkre korlátozott kapcsolatban, érdemes megfogadnunk azt a tanácsot, hogy lehetőség szerint maradjunk az arany középúton: engedjük a nagyszülőt, hagy élvezze az unokája társaságát, legyenek közös programjaik, de figyeljünk arra is, hogy gondoskodó szülőként lehetőség szerint minél többet foglalkozzunk a picikkel.