18°C
11°C
Megosztás
Értékelés

A nyár veszélyei

0 értékelés
Értékeljen

A vakáció a gondtalan kikapcsolódás, az önfeledt szórakozás szinonimája. Május végén minden iskolás egyre türelmetlenebbül számolja vissza a napokat, és alig várja már, hogy a napos délelőttök ne az iskolapadban, hanem a strandon vagy a sportpályák mellett teljenek el.

A nyár azonban tartogathat kellemetlen meglepetéseket is. Ezek közül hívjuk fel most a figyelmet néhányra!

Napszúrás
A napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen, erős és hosszan tartó napsugárzástól alakulhat ki. Fejfájás, szédülés, hányinger lehetnek a tünetei, sőt súlyosabb esetben eszméletvesztés is előfordulhat. Megelőzhetjük a fejfedő használatával, illetve azzal, hogy nem tartózkodunk túl hosszú ideig a tűző napon. Amennyiben már megtörtént a baj, a beteget vigyük hűs, árnyékos helyre, tegyünk hideg vizes borogatást a tarkójára, és apró kortyokban itassunk vele vizet.

Fürdőzés
A kánikulában a természetes tavak szinte mágnesként csalják vízbe az embereket. Legyünk azonban elővigyázatosak! Soha ne ugorjunk bele ismeretlen vízbe, amelyről nem tudjuk milyen mély, mert nagyon komoly gerincsérüléseket szenvedhetünk. Továbbá felhevült testtel se ugorjunk vízbe, ez pedig a szívünket terhelheti meg. Fontos még, hogy kizárólag az arra kijelölt helyeken fürödjünk!

Napégés
Amennyiben hosszabb ideig (különösen igaz ez a déli órákra) tartózkodunk a napon, nagyon fontos a bőrvédő szerek használata. A napégés tünetei néhány óra elteltével jelentkeznek, és napokig, sőt akár hetekig megkeseríthetik az életünket. A már leégett bőr okozta fájdalmakat aloe verás készítményekkel, hidratáló krémekkel enyhíthetjük.

Viharjelzés
Gyakori jelenség, hogy a derült égből pillanatok alatt zord vihar kerekedik. A természetes vizeknél használt viharjelzések pont azt a célt szolgálják, hogy mindenki időben biztonságosan partra érjen.
Az I. viharjelzés (percenként 45-ször felvillanó sárga fény) az enyhébb figyelmeztetés, ekkor a parttól 500 méternél tilos beljebb menni, míg a II. viharjelzéskor (percenként 90-szer felvillanó sárga fény) tilos fürdeni!

Saját magunk és gyermekeink biztonsága érdekében legyünk körültekintőek, és figyeljünk oda a lehetséges veszélyekre, mert évről évre a nyári vakáció alatt történik a legtöbb baleset.