18°C
11°C
Megosztás
Értékelés

Rovarcsípések megelőzése és kezelése

0 értékelés
Értékeljen

 "A héten igazi kirándulóidő lesz!" A napos évszak beköszöntével egyre gyakrabban hallhatjuk ezt a mondatot az időjárás-jelentésekben. A szemünk felcsillan, ajkunkra mosoly költözik, és máris elkezdjük szervezni a családi programot a természetbe.

Az időpontot és az úti célt általában gyorsan eldönti a családi kupaktanács, ám mielőtt elindulnánk, érdemes megfogadni néhány tanácsot, hogy a közös élmény önfeledt és zökkenőmentes legyen.

A kirándulások egyik legkellemetlenebb velejárója a különböző rovarcsípések okozta fájdalom, illetve viszketés. Magyarországon az egyik leggyakrabban előforduló vérszívó a kullancs, melynek csípése súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Készüljünk fel a megelőzésére!

Még mielőtt elindulnánk, járjunk utána, hogy kullancs által mennyire fertőzött területet néztünk ki magunknak. Ha több véleményt is olvasunk, hallunk a kullancsinvázióról, akkor inkább keressük másik úti célt.

A kullancscsípések könnyebben elkerülhetőek megfelelő öltözködéssel. Lehetőleg kevés szabad bőrfelület maradjon, a bakancsba, zokniba tűrt nadrág kifejezetten javasolt. Tévhit azonban az, hogy a kullancs a fáról esik rá az emberre, ugyanis ez a pókszabású ízeltlábú (atka) nem mászik fára, sokkal inkább a dús aljnövényzet az élettere.

A szabadon maradt bőrfelületet érdemes különféle kullancsriasztó szerekkel bekenni, így még kisebb eséllyel válunk a vérszívó atka áldozatává. A nap végén pedig fontos, hogy átvizsgáljuk a gyermekeinket, mert a kullancscsípés nem fájdalmas, tehát meg sem érzik.
Ha megtörtént a csípés, és kullancsot találunk a gyerek testében, esetleg a sajátunkban, akkor ne kenegessük, ne piszkáljuk, mert az oxigénhiány, a bolygatás miatt a kullancs visszaöklendezi belénk a testében található esetlegesen fertőző vért. A legjobb megoldás a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesz, melynek segítségével - a bőrhöz minél közelebb megragadva - kihúzható a hívatlan vendég.